Kako odabrati pravo vino za meso

vino s mesom fotografija

Vino i meso klasična su kombinacija. Dobro odabrano piće pojačat će okus glavnog jela, ističući, ali ne i zasjenjujući njegov jedinstveni profil. Ako isto vino poslužujete sa svim vrstama mesa, tada će se oba proizvoda činiti bezukusnima, a tradicionalno pravilo: bijelo vino bijelom mesu, crveno crvenom nije dovoljno za stvaranje skladnih gastronomskih parova.

Opći savjeti:

  • obično se vino podudara s planiranim jelom, a ne meso s vinom;
  • ako se hrana i vino uopće ne podudaraju, meso možete preliti umakom, prilagođavajući ga dostupnom piću;
  • Cabernet, sauvignon Blanc, obitelj pinota, rizling i zinfandel izvrsno se slažu s različitim vrstama mesa, gotovo su univerzalne opcije za bilo koji jelovnik-

  • fundamentalno je važno da aroma pića nije intenzivnija od okusa samog jela, međutim, vino treba biti slađe ili kiselije od hrane;
  • što je meso masnije, vino može biti više tanina i obrnuto: što je komad mršaviji, to je napitak lakši;
  • vina srednje tjelesne kulture izvrsno se slažu sa složenim jelima koja se sastoje od mnogih sastojaka, začina i bilja.

Govedina

Crveno vino tradicionalno se poslužuje uz crveno meso, ali način pripreme ovdje igra ključnu ulogu. Za odrezak s roštilja najbolje je vino odležalo u hrastovoj bačvi laganog voćnog okusa, poput američkog Zinfandela, Caberneta, Priorata ili španjolske Rioje.

Ako se isti odrezak prži u običnoj tavi, već će trebati više voćnih i začinjenih marki, na primjer, američki Merlot, australski Shiraz, razne mješavine Cabernet..

Uz pečenu govedinu bolje je poslužiti nešto laganog tijela: crni pinot, ronska vina, svijetlo bordo.

Goveđa reza zahtijeva izraženiji okus, kao što je Sangiovese.

Masno meso čini gastronomski spoj s oštrim vinima poput Barola.

vino bijelom mesu
Rizling je jedno od rijetkih bijelih vina koje se može poslužiti uz crveno meso

Teletina

Teleće meso je jedno od rijetkih vrsta mesa koje se izvrsno slažu s bijelim i ružičastim vinima. Primjerice, poznati bečki šnicl obično se poslužuje uz austrijsko vino Grüner Veltliner..

Ako govorimo o crvenim sortama, onda su prikladni pinot crni ili ružičasti Sangiovese..

Janjetina

Mlada janjetina mirisno je i nježno meso čiji okus uglavnom određuje sos. Poslužuje se uz taninska vina srednjeg tijela: Malbec, Mira, Petit Sira, Petit Verdot.

Divljač i divljač

Oštro i "mirisno" meso zahtijeva isto vino, s "rustikalnim" buketom, primjesama doma i stare kože. S ovom kombinacijom vino djeluje voćnije, a u mesu se ne osjeća karakterističan okus divlje životinje. Na primjer: vina Rona, Chianti, Valpolicella.

Ptica

Perad se izvrsno slaže i s crnim i s bijelim vinom. Glavno je pravilo da buket vina ne smije biti intenzivniji od okusa samog jela..

Bijela piletina sa začinima čini dobar gastronomski par sa Sauvignon Blancom, a Chenin Blanc je bolje poslužiti uz kuhana prsa.

Turska ima oštriji okus koji se može dodati aromatičnim chardonnayom ili crnim pinotom. Punjene prepelice izvrsno se slažu s ovim vinima, a ako je nadjev ptice začinjen, tada će crveni merlot dobro igrati.

Tamna perad može se spariti sa svijetlim i srednje tijesnim crvenim vinima: Trollinger, Zinfandel.

Patka se tradicionalno poslužuje s crnim pinotom i malbecom, te hladnim predjelima od peradi - Brachetto.

fotografije vina i peradi
Meso patke najbolje se sljubljuje s crnim pinotom

Svinjetina

Začinjena jela od svinjetine poslužuju se uz rizling, jer njegova voćno-citrusna aroma dobro začine. To isto vino pogodno je za svinjske ćevape / roštilje, kao i za lagano nabijeni Shiraz. Ako se svinjetina kuhala s voćem ili se poslužila s voćnim umakom, može se oprati Zinfandelom.

Svinjetina pržena na kipućem ulju kombinira se s rizlingom, sivim pinotom, cabernet sauvignonom, a uz nju možete poslužiti i Zweigelt ili pinot crni. Meso u slatko-kiselom umaku najbolje se otkriva za razliku od pinota grigio ili bijelog Zinfandela.

Mesna jela s puno bilja, poput svinjskog gulaša, treba poslužiti uz Chardonnay, jer njegov lagani i pomalo kremasti okus ne nadjačava aromu začina..

Izbornik