Recept za pravljenje crvenog piva kod kuće

Ako je crveno pivo pravilno kuhano prema klasičnom receptu, bez boja i umjetnih dodataka, ne samo da će se pokazati da je karakteristična boja, već će imati i jedinstveni karamelski okus, jer se tijekom kuhanja dodaju posebne sorte slada. Takav se napitak jednostavno priprema u 3-4 sata kod kuće, čak i ako nema posebne opreme.

crno pivo

Prema tehnologiji pripreme i načinu fermentacije ovo je pivo podijeljeno u 2 vrste: ale i lager. Za pivski ale koristi se gornja fermentacija, tj. Kvasac se skuplja na površini, a za lager se koristi donja fermentacija, odnosno kvasac tone na dno sedimenta..

Sljedeće marke ovog piva stekle su veliku popularnost u Europi:

Ljubitelji irskog ale proslavljaju ugodan okus irisa i karamele blagom gorčinom. U Irskoj se preferiraju tamni aleji. Ovaj napitak sadrži mali postotak hmelja i mješavinu pečenog ječmenog zrna s karamelnim sladom, koji daju crvenkastu nijansu.

Glavni fokus belgijskog piva je njegov kiseli okus. Priprema se uglavnom fermentacijom piva iz pečenog ječmenog slada. Takvo je piće staro 2 godine u hrastovim bačvama..

Poznavatelji primjećuju takvo belgijsko pivo kao trešnja. Trešnja daje ne samo aromu i ukus, već i bogatu crvenu boju.Bečki logor rasprostranjen je u Njemačkoj i Austriji. Ova je sorta za ljubitelje piva s gorčinom..

Beskrupulozni proizvođači proizvoda dodaju boje, takvo je pivo lišeno okusa i mirisa karamele i irisa. Stoga, kako biste uživali u pravom ukusu pjenastog napitka, vrijedi ga pokušati kuhati kod kuće.

Osnovna oprema za kuhanje

Za stvaranje kućne pivare trebat će vam kuhinjski pribor:

 • emajlirana tava od 30 l, upotrebu takvih posuđa može se pojednostaviti ugradnjom slavine u nju;
 • Posude od 30 l za fermentaciju piva;
 • termometar i gaza presavijeni nekoliko puta radi naprezanja;
 • boce ili bačve za flaširanje;
 • meko i usko crijevo za odvod bez sedimenta;
 • bakrena cijev za hlađenje piva.

crveno pivo1

Sastav i proporcije irskog aleja

Da biste dobili pravi irski crveni ale, morate paziti na proporcije sastojaka.

Za pripremu 19 litara klasičnog crvenog piva potrebne su sljedeće komponente za slad:

 • lagani suh ekstrakt slada - 1,93 kg;
 • karamelni slad - 0,454 kg;
 • Extra Special ili Briess Extra slad - 0,84 kg;
 • pečeni ječam - 0,56 kg;
 • med - 0,14 kg.

hmelja:

 1. Prvi dio hmelja E. K. Goldings, količina kiseline 4,75%, kuhajte 1 sat - 0,56 kg.
 2. Drugi dio hmelja E. K. Goldings, sa sadržajem kiseline 4,75%, kuhajte 15 minuta - 0,14 kg.

Također je potreban kvasac Wyeast 1084 irski Ale ili White Labs WLP004 - 1 kom..

Da biste pivu zasitili ugljičnim dioksidom dodajte šećer.

Na kraju fermentacije dodajte suhi ekstrakt slada Briess Golden Light - 1,25 šalice.

Recept za irski Ale

Prije kuhanja, sva se žitarica moraju natopiti 20 minuta u vodi s volumenom 4,55 l, zagrijanom na + 65,6 ° C. Zatim uklonite sve zrnce. Dodajte drugi dio vode (4,55 L), dovedite na temperaturu od + 76,7 ° C i promiješajte.

Sljedeći korak je uvođenje slada i meda. Ovo je mora irskog crvenog aleja koje se kuhalo i dodalo hmelj prvog dijela. Smjesu kuhajte 45 minuta, zatim dodajte hmelj i ostavite da kuha još 15 minuta.

crno pivo2

U ovom trenutku potrebno je pripremiti cilindar u kojem će irski Ale lutati. U nju ulijte hladnu vodu (13,6 litara) i pomiješajte s pivom. Kad temperatura praznog piva padne na + 24 ° C, možete unijeti kvas i šećer.

Ostavite tekućinu za fermentaciju u fermentoru 2 tjedna. Nakon 14 dana fermentacije, dodajte suhi ekstrakt Briess Golden Light pivu i boci..

Možete uzeti bačve crnog piva, prethodno ih sterilizirati, i dodati suhi slad u bačve od 0,25-0,33 čaše svaka.

Ako će se pakiranje proizvoda od pjene izvršiti u metalnoj bačvi, dodajte mu 0,55 šalica suhog ekstrakta. To je potrebno tako da je napitak zasićen ugljičnim dioksidom kako bi se postigla karbonizacija..

U ovom obliku irski crveni ale ostavlja se da fermentira još 2 tjedna. Temperatura u sobi treba biti + 18 ... + 20˚S.

Ako se sve napravi prema navedenom receptu, tada se boja piva dobiva od svijetlo crvene do kestena s udjelom alkohola od 4,5 do 5,5 vol. Volumen pića je 4 kegs ili jedan keg.

Dijelite na društvenim mrežama:

» » Recept za pravljenje crvenog piva kod kuće