Calimocho - koktel od crnog vina i kole

fotografija koktela s vinom i colom Kalimocho

Kalimocho (Calimocho ili Kalimotxo) je baskijski niskoalkoholni koktel (5-6 vol.%), Koji se sastoji od samo dvije komponente: vina i kole. Kalimocho se smatra atributom zabava za mlade na plaži, jer uzrokuje val energije i omogućuje vam dulju zabavu, a u uglednim objektima služi se za digestiv (nakon obroka). Koktel se izvrsno slaže sa sladoledom od vanilije. Ostala imena: Pimenta, Rioja libre, Motorina (Motorina - dizel gorivo), "Božanski sok" i "Sangria za siromašne ".

Povijesna referenca

Prema najčešćej verziji, koktel Kalimocho pojavio se u Španjolskoj 70-ih godina XX. Stoljeća nakon uvođenja zabrane pijenja alkohola na javnim mjestima u zemlji. Kako ne bi privukli pažnju policije, lukavi Španjolci popili su pola boce kole, a prazan prostor napunili su vinom i promiješali. Kao rezultat, sadržaj boce nalikovao je na kolu, ali je već bio alkoholni..

Prema drugoj verziji, koktel Kalimocho izumljen je 1972. godine na festivalu u Algortu (gradu u blizini Bilbaa). Kad su organizatori događaja shvatili da vino koje su kupili nije najbolje kvalitete, odlučili su neugodan kiselkasti okus prikriti kolom na ledu. Novo piće svidjelo se mladima.Konobari koji su gostima posluživali pića zvali su se Kalimero i Motxo, a tako se i pojavilo ime Kalimotxo..

Razvoj Kalimocha olakšao je chef iz Brooklyna Michael Gordon, po dolasku kući počeo je popularizirati vino s kolom u New Yorku. Gordon je vjerovao da kola apsorbira tanine u vinu, čineći smjesu blago slatkastom bez trpkih nota, a kofein od sode, u kombinaciji s alkoholom, uzrokuje nalet snage i živahnosti, što rezultira svojevrsnom energijom.

Odabir vina za Kalimocho

Bilo koje proračunsko crno vino prikladno je za pripremu koktela Kalimocho. Nema smisla preplaćivati ​​skupe sorte, jer se miješanjem s soda gubi njihov okus. Često se koristi suho vino jer je kola već slatka.

Michael Gordon preporučuje uzimanje suhog vina od grožđa Crni pinot, ali kod ostalih crvenih sorti rezultat neće biti gori.

Recept za Kalimocho

Sastav i proporcije:

  • kola - 100 ml;
  • crno vino - 100 ml;
  • kocke leda;
  • klin limuna (za ukras).

Priprema

Dvije su mogućnosti miješanja sastojaka: bar i plaža (festival).

1. Šipka: napunite čašu ledom. Dodajte vino, a zatim ulijte kolu. Lagano promiješajte žlicom. Ukrasite klinom limuna. Poslužite sa slamkom. Može se kombinirati sa sladoledom od vanilije.

2. Na plaži: polovicu kole prelijte u drugu u praznu bocu, u obje boce dodajte vino, zatvorite poklopac i nekoliko puta dobro promućkajte. Gotovu smjesu ulijte u čaše s ledom i ukrasite limunom.

Klasičnoj (povijesno ispravnoj) verziji bliži je način kuhanja na plaži. Ponekad se na festivalima cola vino jednostavno dodaje s ledom i pije ravno iz boce..

koktel fotografija Kalimocho

Dijelite na društvenim mrežama:

» » Calimocho - koktel od crnog vina i kole